Project Description

Heb je een ingrijpende of schokkende gebeurtenis meegemaakt, zoals een ongeval, ziekte, pesten of geweld?

Of zijn er mildere maar opeenstapelende ervaringen geweest die veel impact op je hebben?

Blijf je er maar last van houden?

Belemmert jou dat in je werk, je relatie, je dagelijks leven?

Dan kan EMDR je verder helpen.

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing en is gericht op het verminderen van spanning of andere gemoedstoestanden die je ervaart als gevolg van het meemaken van een ingrijpende gebeurtenis. Het is een therapie waarbij gewerkt wordt met afleidende prikkels (zoals oogbewegingen en piepjes) bij een beeld waar je veel spanning bij ervaart. Op de website van Vereniging EMDR Nederland vind je goede uitleg en filmpjes waarin je kunt zien hoe EMDR in zijn werk gaat.

EMDR helpt jouw lijf en brein om meer in het hier en nu te komen en te ervaren dat er geen dreiging meer is, dat deze tot het verleden behoort. De spanning die een bepaalde situatie, geluid of geur bij je opriep zal verminderen of misschien zelfs verdwijnen. Je vergeet niet wat er gebeurd is maar je komt er verder vanaf te staan en kunt verder met verwerken. Je hebt niet meer de behoefte om bepaalde situaties uit de weg te gaan. Ook op emotioneel gebied kun je verschil merken. Je voelt je minder angstig, gespannen of boos (op jezelf).

EMDR is niet de enige therapie gericht op verwerking van ingrijpende gebeurtenissen en soms zijn andere therapieën meer geschikt. We onderzoeken dat samen in het eerste gesprek en dan maken we een behandelplan.